Kapucyńskie pierniczki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Dziś kolejny przepis na pierniczki. Podajemy go w oryginale, natomiast my wykonałyśmy go z połowy porcji. Ciasto wychodzi mocno miodowe, aromatyczne. Przepis zaczerpnięty od naszej dobrej przyjaciółki
http://olgagotujemalujezwiedza.blogspot.com/
 ). Zachęcamy serdecznie do wykonania tych pierniczków. Są zupełnie inne od tych, które piekłyśmy wcześniej. (
http://cookinggoodlooking.blog.pl/2013/12/04/delikatne-swiateczne-pierniczki/
)
Ciasto I
1 kg mąki
1/2 kg miodu
30 dag cukru
1/4 l wody
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 torebka przyprawy korzennej
Ciasto II
1 kg mąki
40 dag cukru pudru
4 jajka
250 g margaryny
 25 dag miodu
po łyżeczce cynamonu, sody i imbiru
Wykonanie
1. Miód, cukier i wodę zagotować.
2. Do mąki wsypać sodę i przyprawę korzenną. Następnie wlać gorący syrop miodowy i wymieszać.
3. Ostudzić i dodać jajka.
4. Składniki z drugiego ciasta wymieszać. Obydwa ciasta połączyć i pozostawić w lodówce na około godzinę.
5. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć pierniczki i piec ok 10 min w 180 stopni Celsiusza.
Lukier
Wymieszać 1 białko z 20 dag cukru pudru. Należy ubijać lukier około 5 minut. Można dodać kilka kropel cytryny.
Print Friendly
One comment on “Kapucyńskie pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×