Świąteczny barszcz czerwony z uszkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tradycyjna zupa, którą warto zrobić samemu….. barszcz z torebki czy słoika niech zostanie na półce i czeka, aż wyruszymy gdzieś na wędrówkę i będziemy chcieli  szybko się posilić. Składniki z pewnością znajdą się w każdej kuchni. Może ktoś zapyta, czy warto tak trudzić się i robić własny zakwas. TAK ! Zachęcamy aby spróbować wykonać ten domowy zakwas i podzielić się z nami swoimi uwagami . Do świąt jeszcze tydzień więc z pewnością zdążymy z przygotowaniami. 

 

Składniki :

1 pęczek włoszczyzny (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka, bez kapusty)

1 burak ćwikłowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

1 liść laurowy

70 g suszonych prawdziwków

3 ząbki czosnku

sól, szczypta cukru

W jednym garnku gotować jarzyny i przyprawy wraz z około 2 litrami wody. W drugim grzyby i litr wody. Ugotowane wywary przecedzić i połączyć. Wymieszać wywar z zakwasem buraczanym w proporcji 1 1/2 litra wywaru na 1/2 litra zakwasu. Podgrzać, doprawić solą, cukrem i ewentualnie świeżo zgniecionym czosnkiem. Aby barszcz nie stracił koloru możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny lub octu (np. jabłkowego).

Domowy zakwas z buraków:

2-3 buraki

2 ząbki czosnku

skórka z razowego chleba

Buraki opłukać, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do słoika, dodać czosnek i skórkę z chleba i zalać letnią wodą aby je pokryła, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zlać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Uszka z grzybami

ciasto:

150 g mąki pszennej

1 jajko

sól

farsz:

50 g suszonych grzybów ( można wykorzystać te z barszczu)

1 mała cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka masła

sól, pieprz

Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.Odstawić na 15 minut.

Cebulę obrać, pokroić drobno, podsmażyć na maśle. Grzyby drobno pokroić lub zmielić przez maszynkę i połączyć z cebulą, bułką tartą, jajkiem, solą i pieprzem.

Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wykrawać kwadraty lub koła. Nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi a następnie dwa rogi pierożka. Gotować w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu pierożki gotować jeszcze 2 minuty.

Print Friendly
2 comments on “Świąteczny barszcz czerwony z uszkami
    • musimy powiedzieć, że nie wiemy bo zjadałyśmy na bieżąco;) ale na pewno ponad 20, zależy od wielkości uszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×