Świąteczne drożdżowe pierożki z makiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiejsze pierożki to świetna alternatywa dla klusek lub strucli z makiem. Zaskocz swoich gości podając je posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Jeśli komuś, tak jak nam, został biały mak z marcińskich rogali może go oczywiście użyć. Dla zapracowanych możliwa jest wersja z makiem z puszki- ale przed jego użyciem polecam przeczytać skład ;)

Składniki

3 szklanki mąki pszennej 

4 dag drożdży

1/4 kostki masła

1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1/3 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

Nadzienie

30 dag maku

2 szklanki mleka

3 łyżki masła

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

2 łyżki rodzynek

1 łyżka zmielonych migdałów

Wykonanie

1. Drożdże utrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zaczyn, żółtka, roztopione i wystudzone masło, śmietanę i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

3. Mak opłukać, zalać gorącym mlekiem i gotować około 15 minut. Odcedzić i zemleć dwukrotnie. Wymieszać z roztopionym masłem, miodem, cukrem, rodzynkami i migdałami.

4. Ciasto cienko rozwałkować pokroić na kwadraty lub wyciąć koła, nakładać nadzienie i skleić. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem. Można posypać cukrem białym lub brązowym.  Piec w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

Print Friendly
One comment on “Świąteczne drożdżowe pierożki z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×