Świąteczna lekka rolada biszkoptowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś coś dla zwolenników nieco lżejszych łakoci. Biszkoptowa rolada w świątecznym wydaniu. Dlaczego świątecznym? Ponieważ jednymi z jej składników są skórka pomarańczowa i płatki migdałowe. 

Składniki na ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Nadzienie

500 ml śmietanki 30%

1 biała czekolada

2 łyżeczki żelatyny

20 dag dżemu morelowego lub pomarańczowego

skórka pomarańczowa

płatki migdałowe

Wykonanie:

1. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i ewentualnie z łyżką octu.

2. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i przesiane mąki. Bardzo delikatnie wymieszać starając się wmieszać jak najwięcej powietrza.

3. Ciasto wylać na dużą formę na grubość ok 1 centymetra. Piec 13- 15 minut w 180 stopniach.

4. Po upieczeniu natychmiast wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Odstawić do wystygnięcia.

5. Śmietankę mocno podgrzać. Nie gotować ponieważ może się zwarzyć. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i zostawić na 5 minut. Następnie wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki, aż będzie bardzo dobrze schłodzona. ( Najlepiej na całą noc; min. na godzinę).

6. Rozpuścić i wystudzić żelatynę.

7. Ubić śmietankę i dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.

8. Posmarować roladę dżemem pomarańczowym lub morelowym, posypać skórką pomarańczową i migdałami i wyłożyć masę czekoladową. Zwinąć w rulon i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dowolnie ozdobić.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×