Świąteczny wieniec serowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Naprawdę nie wiem, który wieniec jest bardziej smakowity..serowy czy makowy…a może obydwa są po prostu niesamowicie pyszne. Cały dom wypełniony zapachem przywodzącym na myśl beztroskie dzieciństwo….. jak tu nie kochać świąt i zimy ?

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

3 żółtka

4 dag drożdży

1 cukier waniliowy

 

Masa

30 dag zmielonego tłustego sera

1/3 szklanki cukru

2 łyżki masła

2 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki rodzynek

posiekane orzechy laskowe

skórka pomarańczowa- 1-2 łyżki

 

Wykonanie:

1. Drożdże rozetrzeć z połową mleka i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn zwiększył objętość.

2. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, wlać roztopione masło, mleko oraz rozczyn drożdżowy.

3. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać porcjami ser oraz roztopione i wystudzone masło. Można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.

5. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą i zwinąć w rulon. Następnie przeciąć wzdłuż na połowę. Zapleść jak warkocz i umieścić w formie np. w tortownicy.

6. Przełożyć wieniec do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i poczekać, aż wyrośnie. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Po wystudzeniu polukrować i posypać siekanymi orzechami oraz skórką pomarańczową, jeśli nie została dana do masy.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×