Świąteczna korzenna gorąca czekolada

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

To prawdziwie gęsta, aromatyczna czekolada, przy której bledną te zakupione w sklepie czy kawiarni. A ponad to pachnie świętami….
Składniki:
50 g ciemnej czekolady
50 g mlecznej czekolady
250 ml gorącego mleka
szczypta cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zagotuj mleko.
2. Wlewaj gorące mleko do rozpuszczonej czekolady ciągle ubijając trzepaczką.
3. Dodaj cynamon lub przyprawę do pierników oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
4. Podawaj gorącą w towarzystwie pierniczków.
Można zwiększyć ilość mleka jeśli czekolada wydaje nam się zbyt słodka lub dodać 100 g gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Jeśli lubimy mleczną piankę na czekoladzie z łatwością wykonamy ją wlewając troszkę mleka do shakera lub słoiczka i energicznie potrząsając.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×