Brzoskwinie w karmelu z bitą śmietaną

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

 

 

Kto powiedział, że pieczenie musi być trudne i żmudne. Tym prostym deserem możemy zachwycić naszych znajomych czy rodzinę. Deser bardzo szybki do wykonania, można wykorzystać swoją umiejętność wielozadaniowości robiąc kilka rzeczy w tym samym czasie. Ciasto francuskie jest wdzięcznym produktem, który możemy nabyć za niewielką cenę. Cena całości składników nie powinna przekraczać 10 złotych i zaspokoi apetyt na słodycze nawet wielkich łasuchów.

 

Składniki:

1. puszka brzoskwiń albo 4 świeże owoce,

2. 5 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki białego cukru,

3. 200ml śmietany kremówki + 1 łyżeczka cukru( opcjonalnie),

4. opakowanie ciasta francuskiego.

 

Wykonanie:

1. Brzoskwinie z puszki odsączamy z  syropu,każdą połówkę kroimy na 4 części. Mieszamy oba rodzaje cukru i dodajemy 100 ml syropu z brzoskwiń ( jeśli dodamy więcej ,karmel będzie płynniejszy i nie zastygnie się). Rozpuszczamy cukier, mieszamy do zagotowania się  karmelu, następnie wkładamy brzoskwinie  i chwilę gotujemy aby karmel pokrył owoce. Zostawiamy do ostygnięcia. (Jeżeli używamy świeżych owoców, do cukru dodajemy wody i gotujemy.)

 

2. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i schładzamy w lodówce ok 20min, w tym czasie kroimy gotowe ciasto francuskie na kawałki i pieczemy ok 25min w temp 180 C.

 

3. Na ostudzone kawałki ciasta nakładamy bitą śmietanę, przestudzone brzoskwinie i polewamy dodatkowo karmelem.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×