Pyszna zupa czosnkowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Przepis ten mozna znaleźć najczęściej jako danie kuchni czeskiej oraz słowackiej, my polecamy zupę na zimne, deszczowe dni jako naturalny wspomagacz odporności.

 

Składniki:

1l bulionu drobiowego

1 średnia główka czosnku ( lub 2 główki, zależy czy lubimy ostrą zupę)

30ml śmietany (opcjonalnie do zabielenia zupy)

łyżeczka masła

sól, pieprz, ( a także inne ulubione przez nas przyprawy)

grzanki

mozzarella ( lub inny ser który lubimy, dodawany dla zagęszczenia zupy)

 

Wykonanie:

1.Czosnek  drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, ja posiekałam i podsmażyłam na maśle ok 5min na niewielkim ogniu ( zbyt długo smażony czosnek traci swój ostry smak).

2. Jeden ząbek posiekanego czosnku dodałam surowy do bulionu dla zaostrzenia smaku.

3. Taka zupę na gotowym bulionie gotujemy ok 20 min i dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.

4. Zupę możemy podawać z grzankami, ja przygotowałam je z bułki pszennej zrumienionej w piekarniku.

 

Na talerzu dodałam kawałki mozzarelli gdyż ją lubię, ale można dodać żółty ser o wyrazistym smaku np cheddar aby odrobinę przełamać smak czosnku.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×