Pieczone ziemniaki z boczkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Ach…. co za zapach unosił się w kuchni. W takich chwilach cieszymy się, że nadeszła jesień, pora na bardziej treściwe jedzenie. Wszak wiadomo, że poziom smaku wzrasta proporcjonalnie do ilości kalorii. Ziemniaki w mundurkach mają niepowtarzalny aromat przywodzący na myśl te pieczone w ognisku. Boczek, czosnek, ser, cebula…. idealna kombinacja.

 

Składniki :

6 dużych ziemniaków

150 g boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła klarowanego

50 g startego sera żółtego

kwaśna śmietana, jogurt grecki lub serek kremowy

 

Wykonanie:

1. Wyszorować dokładnie ziemniaki, zalać wodą i ugotować.

2. Boczek, cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle.

3. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przekroić ostrożnie na połowę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ziemniaki przykryć boczkiem, cebulą, czosnkiem i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia.

5. Podawać z kleksem śmietany, sera lub jogurtu.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×