Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zupa dyniowa to już prawie standard wśród przepisów. Jesienią jedzona bardzo często i chętnie. Dziś postanowiłyśmy odmienić nieco jej oblicze. Dodatek mleka kokosowego nadaje niezwykle przyjemnego aromatu, zaś chilli pobudza do działania. Danie odpowiednie dla wszystkich będących na diecie odchudzającej i lekkostrawnej.

Składniki:

ok. 2 kg dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 litry wody

100 ml mleka kokosowego ( można zastąpić zwykłym jeśli nie mamy na stanie)

1 łyżeczka oleju kokosowego

sól, chilli

Wykonanie:

  1. Umyć dokładnie dynię, cebulę i czosnek.

  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym.

  3. Dynię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.

  4. Do warzyw dolać wodę i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min, aż dynia zmięknie.

  5. Gdy dynia będzie miękka należy zupę zmiksować blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków.

  6. Do zupy dodać sól, chilli oraz mleko kokosowe. Podawać z grzankami.

 

* przy diecie lekkostrawnej radzimy zrezygnować z chilli

Print Friendly
,
4 comments on “Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
  1. Bardzo ciekawią mnie przepisy na zupy z dodatkiem mleka kokosowego. Dyniowej nie ugotuję bo choć ja pewnie była bym zachwycona to mąż i dziecko już nie :( ostatnio ugotowałam zupę cytrynową z mlekiem kokosowym z przepisu w dzień dobry TVN i była okropna. Tak więc jeśli można na przyszłość o coś prosić to o przepis na inną zupę z mlekiem kokosowym. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×