Ptysie z masą bezową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Ptysie z masą bezową to smak naszego dzieciństwa. Taką samą, niemożliwie słodką ale pyszną masę można było znaleźć w tak zwanych „ciepłych  lodach”, którymi rodzice raczyli nas z troski, abyśmy nie dostały bólu gardła.

 

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

W rondelku z grubym dnem należy zagotować wodę z masłem . Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto miksujemy z 4 jajkami, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub można nakładać łyżką.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta, w większych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Pieczemy w temperaturze 200C przez około 20 – 30 minut.

 

Masa bezowa:

3 białka

200 g cukru

100 ml wody

kilka kropel cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego

Z cukru i wody ugotować bardzo gęsty syrop. Białka ubić na sztywno, następnie ubijać je na parze wlewając cienkim strumieniem syrop cukrowy. Dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Ubijać aż do momentu, w którym piana zacznie się „rwać”. Masę ostudzić i przełożyć ptysie.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×