Kurczak pieczony z glazurą majonezową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wiele osób uwielbia mięso z kurczaka, lekkostrawne, delikatne. Nasza wersja jest może mało dietetyczna ale za to niezwykle pyszna, chrupiąca i soczysta. Takiemu kurczakowi naprawdę ciężko się oprzeć.

Składniki:
1 średni kurczak (ok 1,5kg)
2 cebule,
marchew, pietruszka, seler, pieczarki
1/2 kostki rosołowej+ 250ml gorącej wody
3 łyżki masła,
czosnek,
przyprawy: bazylia, ostra papryka, oregano, pieprz , sól, (dowolne ulubione przyprawy).

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, nacieramy w środku solą i pieprzem, do środka wkładamy obrany ząbek czosnku. Masło mieszam z przyprawami oraz rozdrobnionym ząbkiem czosnku ( można więcej jeśli ktoś lubi) i wkładam pod skórę na piersiach i nogach ( w ten sposób mięso nie będzie suche) ,  wierzch kurczaka smaruję majonezem ( także można wymieszać go z przyprawami)

Warzywa (marchew, pietruszka, seler) kroimy w talarki lub paski i układamy na spód naczynia , w którym będziemy piekli kurczaka. Oddzielnie przygotowujemy pieczarki, ja je podsmażam na maśle i dodaje 30min przed końcem pieczenia razem z  surową cebulą podzielona na 4 części i posoloną.
Surowe  warzywa zalewamy bulionem przygotowanym z 1/2 kostki rosołowej. Układamy kurczaka na warzywach i wstawiamy do piekarnika na 190st, taki kurczak o masie 1,5kg powinien piec się ok 90 min.

Gdy skórka zbrązowieje możemy co jakiś czas polewać kurczaka bulionem , wtedy jest lepszy w smaku i nie wysycha.
Tak upieczonego kurczaka można podawać z ziemniaczkami lub ryżem. Ja wybrałam chrupiące bułeczki.

Print Friendly
,
23 comments on “Kurczak pieczony z glazurą majonezową
  1. Glazura majonezowa? Are you serious? To tak się fachowo nazywa? Termin mnie rozbawił, ale chyba jest dość kolokwialny skoro google wypluło tylko tego bloga na zapytanie o glazurę. Semantyka semantyką, a kurczak wygląda świetnie…

    • If it’s cooking we are totally serious ;) glazura, czyli powłoka pokrywająca. Obserwuje się tendencję do zapożyczania terminów z różnych dziedzin, także w sztuce kulinarnej np. śledzie pod pierzynką ;) Język kulinarny staje się bardziej obrazowy i dostępny dla ludzi rozmaitych zawodów ;) Dziękujemy za komplement!

  2. Unikam kostek rosołowych i przepisów z nimi. Ze smutkiem czytam że nawt młode mamy na kostkach gotują zupy małym dzieciom. Kurczak na pewno dobry radzę zastąpić kostkę naturalnymi przyprawami.

    • trzeba włożyć rękę pod skórę i oddzielić skore od mięsa i zrobić trochę miejsca, tak jakby nakładać mokrą rękawiczkę. Na piersiach da się zrobię bez problemu.Większa trudność jest z nogami;)

    • Samych udek nie robiłyśmy tak, ale myślimy ze na pewno się uda, trzeba tylko ponadcinać skórę, żeby oddzielić ją od mięsa, aby można było włożyć masło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×