PIEROGI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki

Ciasto na drożdżowe pierożki:

•300 g maki pszennej

•1 łyżeczka soli

•4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych

•2 łyżki oleju

•180 ml mleka

 

farsz:

•7 dużych pieczarek ( ok 200g)- można dodać mniej, zależy od Waszych upodobań.

•300 g kapusty

•1 cebula

•1,5 szklanki wrzątku

•sól, pieprz, chili, bazylia ( dowolne przyprawy do smaku )

•olej

 

Ciasto:

Składniki mieszamy w misce, ja dodaje ciepłe mleko ( nie gorące) i świeże drożdże.

Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smarujemy olejem ( nie jest to koniecznie, ale ciasto wtedy nie wysycha) i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60min.

Farsz:

Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, następnie dodajemy  pokrojone w kostkę pieczarki, kapustę kiszoną i mieszamy. Dolewamy 1,5 szkl. wrzątku  i dusimy, aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku.

 

Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5cm ( im cieńsze ciasto tym bardziej chrupiące po upieczeniu ), nakładamy farsz i zlepiamy brzegi jak pierogi.

Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 st. C.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×