Mozarella w karocy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×


Dostałyśmy w końcu książkę „Nigella gryzie” i naszą uwagę przykuł bardzo prosty przepis, w sam raz na szybką ( niestety bardzo kaloryczną ) wieczorno piątkową kolację. Jak się domyślacie, po raz kolejny piątkową gwiazdą jest Nigella- angielska bogini gotowania;) Mozarella w karocy to toskańska klasyczna przystawka.

Przepis podajemy w oryginale.

Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego bez skórki 1 kulka mozarelli 125 ml mleka 3 czubate łyżki mąki ( my zastąpiłyśmy bułka tartą) 1 jajko sól pieprz oliwa z oliwek do smażenia dodatkowo: pieprz kajeński lub sos pomidorowy

Przygotowanie:

1. Na kromce chleba ułożyć pokrojoną mozarellę oraz sos pomidorowy jeśli jest używany. Należy zostawić nieco miejsca wokół brzegów 2. Nakryć drugą kromką a następnie ścisnąć brzegi, aby zlepiły się. 3. Wlać mleko do miski, wsypać mąkę lub bułkę tartą do drugiego naczynia, a w trzeciej roztrzepać jajko z solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. 4. Na patelni rozgrzać oliwę. Kromki zanurzać w mleku, potem obtaczać w mące i jajku lub mleku, jajku i bułce tartej. 5. Smażyć na patelni z obydwu stron do zrumienienia i odsączyć na papierowym ręczniku. Składniki na 2 porcje.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×