Pierogi z kapustą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciasto:

3 ½ szkl mąki

2 łyżki oleju

Sól, szczyptę

Woda 1 ½ szklanki,ja daję gorącą wodę,ciasto jest wtedy elastyczne i można je cienko rozwałkować.

Z podanej proporcji wychodzi ok 60 pierogów.

 

Farsz:

400g kapusty kiszonej

400g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

 

Kapustę kroimy i podsmażamy z cebulką ( jeżeli jest za kwaśna można ją wcześniej przepłukać wodą i odsączyć), na innej patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę, odparowujemy wodę i dodajemy do kapusty. Jeżeli farsz jest za suchy, można dodać łyżkę oleju lub masła, wtedy będzie lepszy smak. Przyprawiamy do smaku, ja lubię pikantne wiec dodaje także ostrą paprykę.

 

Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto aż będzie miękkie i sprężyste, kroimy na małe kawałki i rozwałkujemy podsypując mąką, wycinamy szklanką ciasto( lub inna foremką) i nakładamy farsz. Zlepiamy ciasto w kształt pieroga i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok 2-3 min.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×