Panna cotta

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Letni, lekki, wspaniały deser. Harmonijne połączenie mlecznej i owocowej warstwy.

Składniki na masę mleczną:
300 ml śmietany 30/%
200 ml mleka ( ja dałam skondensowane)
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy, ale z wanilią jest nieporównywalnie smaczniejsze)
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny

1. Wymieszać śmietanę, mleko, laskę, cukier i żelatynę. Podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura stanie się gorąca. Odstawić do wystudzenia.
2. Wyjąć laskę wanilii, można przecedzić przez sitko, aby nie było ewentualnych grudek. Wlać do foremek, przykryć folią i odstawić do lodówki do stężenia.

Składniki na masę truskawkową:
2 szklanki truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny

1. Umyć dokładnie i rozdrobnić truskawki. Włożyć do naczynia wraz z wodą i cukrem. Zagotować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i dodać do truskawek. Ostudzić i wylać na białą masę, Odstawić do stężenia.
2. Można podawać z owocami, bitą śmietaną lub sauté.

Print Friendly
2 comments on “Panna cotta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×