LODY GRAND MARNIER

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

LODY GRAND MARNIER

Dziś, z uwagi na panujący skwar miałyśmy ochotę na coś orzeźwiającego. Pierwsza myśl- lody! Ale jakie? Nasze spojrzenie padło na stojący w spiżarni na półce likier pomarańczowy, który własnoręcznie wykonałyśmy 3 lata temu i który osiągnął już swój dystyngowany aromat i słodycz przełamaną nutką pomarańczowej goryczy.
Kto nie jest szczęśliwym posiadaczem czy pasjonatem wyrobu własnych nalewek może do lodów dodać słynny likier pomarańczowy Grand Marnier.

Składniki:
2 żółtka
1 jajko
750 ml mleka pełnotłustego
1 budyń waniliowym
500 ml śmietany kremówka
1 szklanka cukru
1 biała czekolada (opcjonalnie)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3- 4 łyżki likieru pomarańczowego

Wykonanie:
1. Żółtka, jajka i cukier ubić na parze.
2. Z mleka ugotować rzadki budyń. Zaparzyć nim jajka i chwilę ubijać.
3. Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do masy jajeczno-budyniowej i mieszać do rozpuszczenia.
4. 500 ml śmietanki ubić na sztywno.
5.Masę czekoladową wystudzić i następnie dodać ubitą śmietankę,skórkę pomarańczową i likier.
6. Powstałe mieszanki wstawić do lodówki i często mieszać lub do maszynki do lodów.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×