Babeczki z mandarynką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Z tych proporcji wychodzi ok 15 babeczek.

 

1 puszka mandarynek  ( 2 puszki jeżeli potrzebujemy do przybrania), można użyć świeżych, ale mogą być zbyt kwaśne.

3 jajka,

½ szkl. cukru,

1 łyżka mąki,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

1 ½ Opakowania budyniu lub  2 całe opakowania(babeczki będą bardziej czekoladowe)

200ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru

1łyżeczka żelatyny

 

1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

2.Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier.

3.Następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.

4.Mąkę wymieszać z budyniami (najlepiej raz przesiać, aby nie robiły się grudki) i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

5.Masę umieścić w papierowych foremkach, ja daje łyżkę masy, następnie układam cząstkę mandarynki i kolejną łyżkę masy.

6. Wstawiamy do piekarnika na 180 st.C, pieczemy ok 25min lub do tzw” suchego patyczka”

7. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia, ubijamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier pod koniec ubijania oraz rozpuszczoną żelatynę ( musi mieć letnią temperaturę inaczej zważy się w śmietanie) , dekorujemy wierzch śmietaną i mandarynkami.

 

Ciasto jest lekkie i mokre w środku od mandarynek , nie ma zakalca.

Smacznego!

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×