MINI Pascha na kruchym spodzie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

WIELKANOCNA NA SPODZIE ZE SZWEDZKICH CIASTECZEK OTRĘBOWYCH, POLANA SOSEM WIŚNIOWYM

SZWEDZKIE CIASTECZKA OTRĘBOWO-MIGDAŁOWE:
35 g masła
85 g płatków owsianych
100 g cukru
1 jajko
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i nakładamy łyżeczką na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Studzić na metalowej kratce i wyciąć równe kółka.

PASCHA:

1 litr śmietany 18%
1 litr mleka 3.2 %
250 g masła
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
laska wanilii

Mleko zagotować. Jajka ubić ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Podgrzewać 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, gdy utworzy się warstwa twarożku. Masę osączyć na gazie i pozostawić do ostudzenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce zimnego twarożku i dokładnie wymieszać.
Ciasteczka owsiane włożyć na spód metalowych obręczy. Napełnić masą twarożkową i dokładnie ucisnąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

SOS WIŚNIOWY:
20 dag wiśni suszonych
3 łyżki brązowego cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka wiśniówki

Wiśnie wsypać do rondla, zalać winem, wsypać cukier i gotować aż sos zmniejszy objętość o około 1/4. Dolać wiśniówkę i serwować gorący wraz z mini paschą.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×