Ptysie na słono

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

W rondelku z grubym dnem należy zagotować wodę z masłem . Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto miksujemy z 4 jajkami, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub można nakładać łyżką.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta, w większych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Pieczemy w temperaturze 200C przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

 

Składniki na nadzienie:

1 opakowanie serka wiejskiego( 200g)
1 mała cebula
1 łyżka chrzanu
2 jajka
2 ogórki kiszone
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

2 jajka gotujemy na twardo, dodajemy do serka , wrzucamy drobno posiekaną cebulę i miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy przyprawy  i w zależności od upodobania można dodać chrzan, oliwki, ogórki, pomidory, ja wybrałam chrzan i ogórki. podzieliłam  masę podstawową na 2 części i do jednej dodałam chrzan a do drugiej ogórki .

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×