Grasshopper Pie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

NIGELLA LAWSON – angielska mistrzyni gotowania, autorka wielu książek kucharskich. Oglądanie jej programów to zawsze ogromna przyjemność. Naturalność, zmysłowość, bezpretensjonalność to cechy, które sprawiają, że jej występy to niezwykły spektakl o gotowaniu.

źródło:  Internet
Wiosna w pełni więc wybrałyśmy przepis, który przywodzi na myśl soczyście zieloną trawę i pachnący miętą ogród.
Grasshopper pie, bo o nim dziś mowa jest idealny jako deser lub podwieczorek w gorące majowe dni. Delikatny, lekki, o orzeźwiającym miętowym smaku.

Składniki
Ciasto:
28-30 ciasteczek Oreo lub podobnych z nadzieniem czekoladowym
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1. Rozpuścić czekoladę, wystudzić.
2. Ciasteczka rozkruszyć, połączyć z masłem i czekoladą.
3. Formę wysmarować dokładnie masłem i wyłożyć masą czekoladowo ciasteczkową. Wstawić do lodówki.

Nadzienie:
150 g pianek marshmallow
125 ml mleka 3.5%
300 ml śmietanki 30%
1 łyżka likieru lub syropu miętowego
kilka kropel zielonego barwnika spożywczego
1. Mleko i pianki włożyć do naczynia i postawić na delikatnym ogniu. Rozpuszczać wolno, ciągle mieszając. Należy uważać, żeby nie przyspieszać tego procesu ponieważ żelatyna w piankach nie zestali się.
2. Gdy pianki rozpuszczą się należy odstawić je do wystudzenia.
3. Ubić śmietanę i połączyć delikatnie z masą piankową, likierem miętowym i barwnikiem.
4. Wyłożyć masę na przygotowany spód i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
5. Dla dekoracji można pokruszyć kilka ciasteczek na wierzch ciasta.

Print Friendly
,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×