SAŁATKA NA CIEPŁO Z CHRUPIĄCĄ WĄTRÓBKĄ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej ( nadaje panierce chrupkość)
200 ml mleka
pieprz, sól
sałata kędzierzawa, roszponka, endywia ( można mieszać sałaty według swojego upodobania)
1 gruszka
2 łyżki tartego sera- cheddar lub ser pleśniowy

Sos do sałaty:
1 łyżeczka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
sól do smaku

1. Wątróbkę dokładnie myjemy i moczymy w mleku przez co najmniej pół godziny ( można dłużej;)
Jajko lekko ubijamy, mąki mieszamy ze sobą. Wątróbkę zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub klarowanym maśle. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2. Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy i układamy na półmisku.
3. Gruszkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na sałacie i posypujemy serem. Następnie układamy usmażona wątróbkę i polewamy sosem. *

* Uwaga: wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu, inaczej może zrobić się twarda.

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×