Ptysie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

W rondelku z grubym dnem należy zagotować wodę z masłem . Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto miksujemy z 4 jajkami, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub można nakładać łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta, w większych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Składniki na nadzienie:

400ml śmietanki 36%

masa kajmakowa (krówkowa)- zastępnie można ugotować słodzone mleko skondensowane przez 3 h

1 łyżka cukru pudru

owoce do dekoracji- ja użyłam brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce

100g czekolady mlecznej

 

Ptysie można nadziewać bitą śmietaną, ja dałam na spód masę krówkową, następnie bitą śmietanę, na to owoce np. brzoskwinie oraz wierzch ptysia polałam rozpuszczoną czekoladą.

 

Dla większych łasuchów…

i dla troszkę mniejszych…

Pozdrowiania!

Magda

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×