DOMOWA NUTELLLA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dostałyśmy ten przepis od znajomej dietetyk. Wprowadziłyśmy małą modyfikację i proszę Państwa oto Nutella. Jej zaletą, oprócz smakowej, jest fakt, iż wiemy dokładnie jakie składniki ( najlepsze) zostały użyte do jej wykonania.

Składniki:
- 160g orzechów laskowych
- 125 ml mleka skondensowanego
- 100g gorzkiej czekolady
-100g mlecznej czekolady
- 3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
1. Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek – najlepiej schodzą po podprażeniu, jeśli zawiniemy je w papierowy ręcznik i potrzemy. Orzechy ze skórkami nadałyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzić.
2. Ostudzone włożyć do miksera. Zmiksować na płynną masę (mniej więcej 8 minut ciągłego miksowania). Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn.
3. W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, miód. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Taką mieszankę, jeszcze ciepłą, wlać do miksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę.
4. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.

Pyszne. Polecamy.

Print Friendly
,,
21 comments on “DOMOWA NUTELLLA
  1. A mnie sie przepis bardzo podoba i dzisiaj mam zamiar go wykonac i gratuluje osobie ktora sie pokusila o domowa produkcje nutelii super;)

  2. Zaciekawił mnie ten przepis, kiedyś na pewno zrobię :) jak tylko będę miała w czym, bo niestety nie posiadam miksera..

  3. Fajny przepis ale w zasadzie po co jest ta mleczna czekolada skoro dodajemy mleko. Nie można by dodać więcej gorzkiej i tym samym więcej mleka. No i czy zamiast gorzkiej można dodać kakao?

    • dobre pytania ;) jeśli ktoś lubi bardziej wytrawną nutellę oczywiście może dodać więcej gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Natomiast odnośnie dodawania większej ilości mleka to nie jestem pewna… należałoby spróbować i zobaczyć jaka będzie konsystencja…myślę, że może być zbyt rzadka. To samo dotyczy dodawania tylko kakao zamiast gorzkiej czekolady. Myślę,że całkowicie nie da się jej wykluczyć bez konsekwencji zmiany konsystencji. Czekolada posiada tłuszcz kakaowy, który powoduje, że nutella będzie gęsta. Jeśli dodamy samo kakao otrzymamy bardziej płynny produkt. Zachęcamy do spróbowania i podzielenia się z nami wynikami tychże eksperymentów :D

  4. Genialne!!!!! Dawno żaden przepis mnie tak nie zachwycił, bo od dawna bezskutecznie szukałam nutelli z migdałami i innymi orzechami. Nie wpadłabym na to, że mogę sobie sama taką zrobić. Dzięki za inspirację!!

    • jeśli doda się niesłodzone to nutella będzie bardziej wytrawna, natomiast ze słodzonym bardziej delikatna i słodka ;)

  5. To jest zdrowa nutella dla dzieciaków? Z czekoladą? Co za różnica czy kupujemy w sklepie nutelle czy czekolade? Tak samo niezdrowe

      • bardzo ciekawy przepis, skorzystam bo nutelli używam do mas tortowych i jako polewa na serniki

      • zachęcamy. Musimy powiedzieć, że domowa nutella z naszego przepisu wychodzi bardziej rzadka niż ta kupna więc przy przepisie trzeba mieć to na uwadze. Pozdrawiamy serdecznie !

    • różnica jest taka , że w przemysłowych produktach masz ulepszacze, konserwanty i spulchniacze , są to związki które nie są obojętne dla zdrowia, od kilku lat trąbią o tym media … ale widocznie nie dotrali do wszytskich ;)

    • Życie jest niezdrowe samo w sobie, bo prowadzi do śmierci. WIęc proponuję zabić swoje dziecko i nie rodzić więcej, bo po co je narażać… Jak mnie denerwują takie teksty. To niezdrowe, tamto niezdrowe. Jak ja byłam dzieckiem, to pozwalano mi jeść słodycze, czasem chipsy, bo co w tym złego? Byle nie przesadzać i nie pozwalać jeść czekolady na obiad. Potem się dziwią, że dzieciaki mają alergie nie wiadomo na co ;/

      • Aby uprzedzić kolejne wpisy o tym, że ta nutella jest niezdrowa dodam, że nigdzie nie umieszczałyśmy takiego napisu pt „Zdrowa Nutella”. Chodziło nam raczej o produkt, w którym wiemy jakie zostały użyte składniki…dobrej jakości czekolada, mleko oraz dużo zdrowych orzechów, których zawartość w kupnej Nutelli nie przekracza 13% ( w naszej – 40%). Nie negujemy oczywiście kupnej wersji…same ją od czasu do czasu używamy, ale warto jest też pokusić się i zrobić coś samemu ;) Pozdrawiamy gorąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×