Baileys w domowym zaciszu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×


Uwielbiamy oryginalnego Baileys’a…. w kawie, z lodem, w koktailach…w cieście… Dlatego postanowiłyśmy podjąć wyzwanie i spróbować wykonać domowy likier. Efekt? Oryginał to oryginał, jednak przepis wart wypróbowania, gdyż likier jest przepyszny.

Jest wiele różnych przepisów związanych z domowym Baileys’em. Większość z nich polega na prostym wymieszaniu składników. My jednak preferujemy nasz sposób z uwagi, że używamy czekolady a nie kakao w proszku. Poza tym uważamy, że podgrzanie składników sprawia, że lepiej się ze sobą połączą i dadzą bogatszy smak.

Składniki:

1- 2 czekolady mleczne ( w zależności od pożśądanego stopnia słodkości i czekoladowości)
200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka 2.5 lub 3.2 % ( tu nie ma miejsca na oszczędzanie na %)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( można więcej , ale krem będzie bardziej gorzki)
ok 150 ml whiskey ( my użyłyśmy Jameson Irish Whiskey )

Przygotowanie:
1. Zagotowujemy krótko śmietankę i mleko.
2. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i zostawiamy na chwile bez mieszania. Po kilku minutach mieszamy dokładnie i dodajemy łyżeczkę kawy.
3. Mieszankę studzimy i łączymy z whiskey. Przelewamy do karafki lub butelki i przechowujemy w lodówce.


Smacznego

Print Friendly
,
2 comments on “Baileys w domowym zaciszu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×