Tarta z pomidorami i mozzarellą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mozzarella small

Kruche ciasto maślane
200 g mąki
100 g masła
Spora szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody

Farsz:
3 pomidory
2 opakowania 220g mozarelli
50ml śmietany 18% lub 30%
100g szynki lub salami
100ml keczupu lub sosu pomidorowego
2 jajka,
kilka oliwek do dekoracji
Sól, pieprz, przyprawy prowansalskie

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując kruszonkę. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej foremki przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć
Obciążenie i podpiekać kolejne 7min. Wyjąć z piekarnika.

Na upieczone ciasto wylać keczup lub sos pomidorowy jako bazę, wyłożyć szynkę lub salami, zalać masą jajeczną wymieszaną ze śmietaną i, podpiec 20 min, na wierzch ułożyć na przemian pomidory i mozzarellę pokrojone w plasterki, posypać przyprawami i posiekanymi oliwkami ;)  piec do rozpuszczenia się sera.

Madzia small

Madzia 2 small

Print Friendly
,
6 comments on “Tarta z pomidorami i mozzarellą
    • przepraszamy za długą przerwę i niedopatrzenie… wrzesień okazał się gorącym okresem;) masa jajeczna jest ze smietana.Należy wymieszac jajka ze smietaną i przyprawami. Pozdrawiamy serdecznie i obiecujemy poprawę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×