TARTA SZPINAKOWA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kruche ciasto maślane
200 g mąki
100 g masła
Spora szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody

Farsz:
400g szpinaku
1/2 cebuli
1ząbek czosnku,
Łyżka masła
100g sera feta
100ml śmietany 18% lub 30%
2 jajka,
Ser żółty ( dowolna ilość)
Sól, pieprz

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując kruszonkę. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej foremki przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7min. Wyjąć z piekarnika.

Szpinak: najlepszy jest szpinak drobno posiekany, można kupić gotowy zamrożony, na patelnie wrzucamy cebule posiekaną, podsmażamy na maśle, później dodajemy posiekany czosnku, szpinak, podsmażamy wszystko razem i odparowujemy wodę, można dodać ser feta, szpinak nabierze wyrazistego smaku.
Po upieczeniu ciasta, wykładamy farsz szpinakowy, rozkłócamy 2 jajka w 100ml śmietanki, dodajemy przyprawy, starty ser na tarce i wylewamy na szpinak, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20min w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy masa jajeczna jest gotowa, można wierzch tarty posypać serem żółtym.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×