Cebularze po lubelsku!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Cebularz to produkt regionalny – lubelski. Wpisany został w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych. Jego sława sięga na całą Polskę, za sprawą smaku, jak również kampanii promocyjnej woj.lubelskiego. Szczerze, nie znamy osoby, która nie słyszała o lubelskim rarytasie.

Poniżej link do filmu promującego województwo „Lubelskie – Smakuj życie”

Przepis poniżej pochodzi od lubelskich restauratorów.

 

Składniki na ciasto:

50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant (Polecam świeże)
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła

1 łyżka cukru

Cebula z makiem:

• 2 duże cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju

  • Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
  • Do reszty mleka dodać masło, do rozpuszczenia. Rozczyn wyrośniętych drożdży wraz z masłem rozpuszczonym w mleku dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając odrobinę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  • Wyrobić ciasto, aby było plastyczne, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (ok 1h w ciepłym miejscu, np nasłonecznione miejsce)
  • Ciasto podzielić na części(zależy od naszej woli jaką wielkość cebularzy chcemy osiągnąć, oryginalnie grubość 1,5cm, średnica 15-20cm.  Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 – 60 minut). Piec przez 20 – 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor. Najlepiej jeszcze ciepłe podawać z masłem.

Cebulę można zesmażyć  z makiem i cukrem lub pokrojoną cebulę posypać solą, poczekać aż puści wodę, połączyć z makiem  i nakładać na cebularze przed pieczeniem.

Print Friendly
2 comments on “Cebularze po lubelsku!
  1. Cebularze są moją miłością ;) pachną wybornie a smakują jeszcze lepiej….proste placki z cebulą, posmarowane masłem…a tyle smaku…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×