Jackie Kennedy’s Poulet A’ L’estragon

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jedna z najbardziej znanych Pierwszych Dam Ameryki, żona J.F. Kennedy’ego, ikona mody, twórczyni nowych trendów, słynąca z doskonałej sylwetki. Podobno utrzymywała ją stosując kawiorową dietę, na która składał się jeden pieczony ziemniak z dodatkiem kawioru dziennie. Ponadto jej ulubione dodatki to ser wiejski i kwaśna śmietana. My uparcie szukałyśmy jednak przepisu, który odpowiadałby naszym gustom, a który wchodziłby także w zakres upodobań J. Kennedy.

źródło zdjęcia:Internet

Poulet A’ L’estragon

Składniki:

3 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
2 szalotki
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 liść laurowy
150 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu drobiowego
łyżka tymianku
2 łyżki estragonu
pęczek natki z pietruszki
2 łyżki klarowanego masła
Wymieszać pieprz, sól i mąkę i obtoczyć w tej mieszance piersi z kurczaka. Obsmażyć kurczaka na maśle, dodać szalotki , marchewki, czosnek i chwile podusić. Wlać bulion, wino, wsypać tymianek, estragon, liść laurowy i dusić pod przykryciem około 25 minut. Posypać szczodrze posiekaną natką pietruszki.
W oryginalnym przepisie na koniec dodaje się 200 ml śmietanki, 1 łyżkę mąki i 50 g tartego parmezanu i chwile dusi bez przykrycia. My zrezygnowałyśmy z tego, uznając, że byłoby to zbyt ciężkie na wieczór, jako że na deser serwowałyśmy przecież creme brulee.

Creme brulee
Składniki
500 ml śmietany 30%
1 laska wanilii
6 łyżek cukru
4 żółtka
1 jajko
Podgrzać śmietankę z laską wanilii w kąpieli wodnej. W misce ubić żółtka, jajko i cukier aż staną się puszyste i lekkie. Wyjąć laskę wanilii i ostrożnie, cały czas mieszając wlać mieszankę jajeczną do śmietanki. Podgrzewać aż masa zrobi się gęsta, cały czas mieszać. Przełożyć masę do naczynia, w którym będzie serwowana i umieścić w lodówce aż zastygnie (2-4 godzin). Gdy chcemy serwować, posypać brązowym cukrem i używając opcji grill lub palnika kuchennego skarmelizować go. Serwować natychmiast.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×