TORT CHAŁWOWY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
TORT CHAŁWOWY 
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniu czekoladowego
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z budyniami i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Masa:
3 szklanki mleka
2 opakowanie budyniu waniliowego
200 g masła
100 g czekolady
300 g chałwy waniliowej
2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gorącego mleka, ugotować i ostudzić. Chałwę zmiksować. Masło utrzeć na puch i dodawać porcjami budyń. Następnie połączyć z utartą chałwą. Można dodać odrobinę alkoholu (spirytus, likier czekoladowy).
Posmarować biszkopt masą, dowolnie ozdobić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×