TORT GRUSZKOWY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

TORT GRUSZKOWY




3 gruszki
sok z 1/2 cytryny

BIAŁY KREM
200 ml śmietany 30%
200 g białej czekolady

CZEKOLADOWY KREM
3 łyżki cukru
300 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 ml kremówki
200 ml gorzkiej czekolady
1 łyżka whisky
2 łyżeczki żelatyny
orzechy laskowe

opakowanie biszkoptów

Gruszki obrać, pokroić w plastry i ugotować w 200 ml wody z cytryną. Ostudzić.

BIAŁY KREM
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić. Ubić śmietankę na sztywno i dodać ostudzoną białą czekoladę. Należy pamiętać, żeby była dobrze ostudzona ale nie zastygnięta, gdyż inaczej nie połączy się dobrze ze śmietaną.

CZEKOLADOWY KREM
Zagotować 200 ml mleka z cukrem. W pozostałej części rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Dodać do gorącego budyniu połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać a następnie ostudzić. Rozrobić żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z masą budyniową i żelatyną. Opcjonalnie można dodać pokrojone orzechy laskowe.

Formę do tortów wyłożyć biszkoptami, na spód położyć 2/3 ugotowanych wcześniej gruszek. Na gruszki wykładamy biała masę a następnie czekoladową. Na wierzch ciasta układamy pozostałą część gruszek i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc.

 

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×