Migdałowy torcik szwedzki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

MIGDAŁOWY TORCIK SZWEDZKI

CIASTO:
200 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
5 białek
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy białka, pod koniec dosypując cukier. Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy migdały, żółtka i mąkę do białek i bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

KREM:
3 zółtka
50 g cukru
150 ml śmietany kremówki
100 g masła
2 łyżki kremu Nutella ( modyfikacja CG ;)*
100 g migdałów w płatkach

Mieszamy dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Następnie stawiamy na ogniu i ostrożnie gotujemy, aż masa zgęstnieje;cały czas mieszamy. Dodajemy Nutellę i studzimy. Ucieramy masło, dodając po łyżce kremu jajeczno- nutellowego.
Ciasto przekrawamy na dwie części i smarujemy masą.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i studzimy je.
Ciasto obsypujemy dokładnie prażonymi płatkami migdałów, których aromat czuć w całym domu i są rozkosznie chrupiące.

*postanowiłyśmy dodać do kremu Nutellę ponieważ oryginalny krem, po teście organoleptycznym,  miał według nas mało wyraźny smak…. a tak powstała zachwycająca migdałowo- nugatowa słodycz ;)

a tu już torcik w wybornym towarzystwie :

Print Friendly
One comment on “Migdałowy torcik szwedzki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×