Ciastka z jabłkami i custardem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×


Ciasto:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżek mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli
2 jabłka

1. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając.
3. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, aż będą puszyste.
4. Łączymy białka, żółtka, przesiane starannie mąki pszenna i ziemniaczana. Delikatnie mieszamy.
5. Przekładamy ciasto do kokilek wysmarowanych dokładnie masłem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ósemki jabłka oraz ulubione bakalie (orzechy, ananas). Pieczemy w 180 stopniach Celsiusza przez około 20 minut.

Custard:

2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżka masła
pół laski wanilii
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wanilię należy przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Zagotować półtorej szklanki mleka z masłem, cukrem i wanilią. Pół szklanki mleka ubić dokładnie z mąką i żółtkami. Dodać miksturę do gotującego się mleka, mieszać intensywnie i gotować aż do zgęstnienia.
Polać custardem upieczone ciasteczka i natychmiast podawać w kokilkach, w których się piekły.

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×