Wrapy pełnoziarniste

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

200 g mąki pełnoziarnistej

pół szklanki ciepłej wody

szczypta soli

łyżka oleju lub oliwy z oliwek

ew. zioła prowansalskie

Wsypujemy mąkę, sól i zioła do miski. Dolewamy olej i po trochu ciepłą wodę dokładnie mieszając. Odstawiamy na 15-20 minut, przykrywamy ściereczką, żeby ciasto nie wyschło. Dzielimy ciasto na równe części, obtaczamy w mące i wałkujemy, podsypując mąką w razie potrzeby.

Rozgrzewamy patelnię i wkładamy wrapy smażąc do zarumienienia i wytworzenia się charakterystycznych „bąbelków”.
Smażymy na suchej patelni! Gdyby patelnia zaczęła się dymić ( z powodu obsypującej się mąki) przecieramy ją ręcznikiem papierowym.

Przechowujemy zawinięte w folię aluminiową lub w szczelnym pojemniku.
Dip:
200 ml jogurtu naturalnego 50 g sera feta szczypiorek, koperek, pieprz i sól.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i voila! pyszny, zdrowy, wiosenny dip.

Print Friendly
4 comments on “Wrapy pełnoziarniste
    • polecam…nie trzeba sie zrażać jeśli ciasto będzie troche lepiące…poprostu posypać mąką;) smacznego)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×