SŁONE SAKIEWKI Z KURCZAKIEM

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

SŁONE SAKIEWKI
To wspaniała i elegancka przystawka, która nie wymaga zbyt wiele czasu ani energii. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie sakiewek dużo wcześniej przed planowanym podaniem i wstawienie do piekarnika zaraz przed przyjazdem gości. W ten sposób mamy gorącą przystawkę i zostaje nam czas na makijaż ;)

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka
1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy
50ml białego wina
2łyżki oleju
migdały w płatkach

1 krążek pleśniowego sera (camembert, brie)
1/2 papryki
1/2 owocu granata

pieczarki

 
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę,  trzymamy przez 2 godziny lub całą noc w marynacie wykonanej z soku z cytryny, musztardy i oleju. Obsypujemy migdałami.

 

Dodatkowo możemy dodać czosnek i chilli, smażymy podlewając winem.

[aha...uwielbiamy gotować z winem, czasem nawet dodajemy je do potraw;)]

Oddzielnie podsmażamy pieczarki na maśle.
Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty, które następnie wkładamy do form na muffiny wysmarowanych dokładnie masłem.

Do tak przygotowanych foremek wkładamy kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, ser pleśniowy. Posypujemy granatem i natką pietruszki. Pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach Celsiusza.

 

Naszym skromnym zdaniem przepyszne!!!

Print Friendly
3 comments on “SŁONE SAKIEWKI Z KURCZAKIEM
  1. Jest jakiś problem ze zdjęciami, ponieważ się nie ładują, a chciałabym zobaczyć jak wyglądają te sakiewki , bo po opisie wydają się być pyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×