FLAPJACK

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Flapjack to tradycyjny angielski przysmak złożony głównie z płatków owsianych, pełnych żelaza, cynku i witamin z grupy B, więc możemy się nimi zajadać bez wielkiego poczucia winy;)
Trzeba przyznać,że gdy zacznie się je jeść to ciężko przestać!

SKŁADNIKI:
6 łyżek Golden Syrup lub opcjonalnie miód
150g masła
3 łyżki cukru brązowego lub kryształu
350g płatków owsianych
bakalie ( suszone morele, wiśnie, karambola, migdały, ananas, żurawina)

PRZYGOTOWANIE:
Rozpuszczamy w naczyniu masło, Golden Syrup, miód i cukier. Wsypujemy płatki owsiane ( ewentualnie wymieszane w proporcjach 3:1 z otrębami owsianymi) oraz pokrojone bakalie. Dokładnie mieszamy i przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsiusza na 25 minut. Po wyjęciu studzimy przez kilka godzin. Kroimy na prostokąty. Można zanurzyć w białej lub gorzkiej czekoladzie.

RADY C&G:
Można zrobić flapjacki z kokosem, orzechami lub ziarnami słonecznika czy dyni…będą równie pyszne!
Doskonała przekąska w ciągu dnia ;)

 

przepis z małymi moderacjami z tej strony:http://britishfood.about.com/od/eorecipes/r/flapjack.htm

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×