Beurre Blanc Sauce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Beurre Blanc Sauce
100ml wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli do smaku
100g masła

1.Zagotuj wino i sok z cytryny, obniż temperaturę i gotuj przez około 10 minut. Można w tym momencie dodać pokrojoną bardzo drobno szalotkę.
2. Pokrój masło na małe kawałki i zacznij dodawać je kolejno do wina energicznie mieszając. Zdejmij naczynie z ognia, pamiętaj, żeby nie zagrzać zbyt mocno sosu, gdyż masło wytopi się.
3. Gotowy sos powinien być gęsty, gładki i mieć kremowo-waniliową barwę.
4. Dodaj soli do smaku.
5. Podawaj z rybą (smażoną saute lub na parze), owocami morza, warzywami lub jak my z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka smażonymi na maśle bez żadnych przypraw by nie przytłumiać smaku sosu.
Sos jest wart grzechu! Bez wstydu przyznamy, że wylizywałyśmy talerze ;)
Przepis nieco zmodyfikowany ( bez octu winnego) pochodzi z książki MASTERING THE ART OF FRENCH COOKING by Julia Child, Louisette Bertholle and Simone Beck, której to jesteśmy dumnymi posiadaczkami :D

 

SMACZNEGO!!

Print Friendly
,
2 comments on “Beurre Blanc Sauce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×