Trufle

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Cytrynowe Trufle:

Składniki:
sok i skórka z 1 cytryny
200 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 szklanka mleka w proszku

1. Rozpuścić czekoladę w śmietance
2. Dodać mleko w proszku, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać
3. Włożyć na kilka godzin do lodówki
4. Rozpuścić 2 białe czekolady
5. Wyjąć masę z lodówki i formować jednakowe kulki. Najlepiej wykonywać to w lateksowych rękawiczkach;)
6. Zanurzać pralinki w roztopionej czekoladzie i odkładać aby zastygły.
Są przepyszne…słodkie, mocno cytrynowe, rozpływające się w ustach…. Naprawdę polecamy!

 

Kokosowe Trufle:

200 g czekolady mlecznej i gorzkiej
100 ml śmietany 30%
1 szklanka mleka w proszku

1. Zagotować śmietankę z  5 łyżkami wiórek kokosowych, najlepiej zmielonych na drobno np. w młynku do kawy.
2. Dodać mleko w proszku, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać
3. Włożyć na kilka godzin do lodówki
4. Rozpuścić 1 mleczną i 1 gorzką czekoladę
5. Wyjąć masę z lodówki i formować jednakowe kulki. Najlepiej wykonywać to w lateksowych rękawiczkach;)
6. Zanurzać pralinki w roztopionej czekoladzie i odkładać, aby zastygły.

 

Migdałowe Trufle:

150 g pokruszonych herbatników 4 łyżki mielonych migdałów 100 g masła 4 łyżki cukru pudru opcjonalnie zapach migdałowy 1 łyżka alkoholu- wódka, whiskey, rum

Mieszamy wszystko dokładnie, wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.

Robimy kulki  obtaczamy w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie.

 

Print Friendly
One comment on “Trufle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×