Świąteczne muffinki piernikowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

MUFFINKI PIERNIKOWE

Świętami aż pachnie, dlatego proponuję szybki przepis na pyszne Muffinki z piernikowym posmakiem. Dziś mnie zainspirował przepis ze strony poniżej, choć swoje Muffins wzbogaciłam o lukrowane dekoracje i kilka zastępników, o których też wspominam:


http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-piernikowe-gingerbread-muffins

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
  • 1 jajko
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 150 ml mleka
  • ¼ łyżeczki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
  • 4 łyżki melasy
  • W naczyniu mieszamy suche składniki: makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
    Wykładamy papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.
    Ja zastąpiłam imbir,cynamon i goździki przyprawą do piernika. Cukier muscovado zamieniłam na zwykły oraz brązowy cukier. Golden syrop też nie był w moim posiadaniu więc dolałam syrop orzechowy (taki jak do kaw), aha i melasy pozbyłam się zupełnie, bo nie lubię tego posmaku, w zamian od serca łyżka lipowego miodu.

    Te Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie wyrastają, sama przyjemność w przygotowaniu.

    Dodatkowym atutem jest pełna gotowość do spożycia, zaraz po lukrowaniu. Nie wymagają „przegryzania się”  ;-)

    Muffins przykładowe lukrowanie…


    Polecam serdecznie, cud miód i muffinki!

    * do lukrowania użyłam podstawowego przepisu na lukier (białko + cukier puder + sok z cytryny , utarte razem na gładko). Część elementów dekoracji wykonana z marcepanu zabarwionego barwnikami spożywczymi. Można uzyskać piękne kolory! Ogranicza tylko trochę wyobraźnia i sprawność manualna.

    Uwaga: Lukrowanie pochłania sporo czasu, ale efekty mówią za siebie. Aż szkoda jeść!

    ** Skórka pomarańczowa (kandyzowana) świetnie współgra z lukrem i takim piernikowym Muffinkiem. Polecam gorrrąco!

    Pozdrawiam!

    Print Friendly
    One comment on “Świąteczne muffinki piernikowe

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


    • Facebook
    0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×